Blížiace sa veľkonočné sviatky vychádzajú z kresťanskej tradície. Severania väčšinou sviatky jari oslavujú aktívne na horách či odpočinkom. S predlžujúcimi sa dňami utekajú obyvatelia Škandinávie do prírody a užívajú si prvé slnečné lúče. Niektorí si však stále zakladajú na tradíciách a zvykoch svojej krajiny. Inšpirujte sa tradíciami tamojších obyvateľov a vyskúšajte dánske „špinavé vajcia“ alebo nórske veľkonočné koláče påskekake.
Dekorácie: V znamení farby slnka
Tradičná veľkonočná výzdoba v severských krajináchsa nesie v tóne žltej. Tá symbolizuje slnko, ktoré počas dlhých chladných dní chýbalo snáď každému. Žlté kuriatka zdobia okenné parapety, jedálenské stoly aj terasy. Keramické vázy vypĺňajú čerstvé narcisy, krokusy aj tulipány. Jarná príroda sa pomaly dostáva do každého domova. Samozrejmosťou sú aj maľované vajíčka, brezové vetvičky či zajačikovia a jahniatka.
Veľkonočné dekorácie v škandinávskom štýle sú hravé a pestré. Stavte na zemité tóny v kombinácii so žltou a zelenou. Farebné vajcia umiestnite do košíkov z prírodných materiálov. Závesnými dekoračnými vajíčkami ozdobte vŕbové vetvičky v interiéri, ale aj na záhrade.
Pokrmy: Laskiaispulla, mämmi a oveľa viac
Jedlo neodmysliteľne patrí k sviatkom jari. Veľkej noci predchádza 40 denný pôst, ktorý začína Popolcovou stredou a končí Veľkým piatkom. Pôst v dnešnej podobe je možné využiť na očistu tela či obmedzenie niektorých potravín. Nasledujúce oslavy sa bez tradičných pokrmov nezaobídu. Ozdobte slávnostnú tabuľu a podávajte obľúbené pokrmy na drevených podnosocha snehovo bielych tanieroch, ktoré Severania milujú.
Vo všetkých škandinávskych krajinách sú obľúbené vajíčka. Ich spotreba počas veľkonočných sviatkov ohromne stúpa. Obľúbené sú na mnoho spôsobov - na hniličku, omeleta, na tvrdo, volské oko aj čokoládové.
Škandinávci, predovšetkým Fíni sa nezaobídu bez laskiaispulla, ktorá svojim vzhľadom pripomína náš veterník. Laskiaispulla sú malé bochníčky s náplňou zo smotany a vrstvy džemu alebo lekváru. Povrch je posypaný hrubou vrstvou cukru. Na stole Nórov nesmú chýbať koláče påskekake, ktoré sa zdobia marcipánom.
Svoju tradíciu na veľkonočnej škandinávskej tabuli má aj veľkonočné pivo, väčšinou tmavé a korenené. Súčasťou radovánok sú rôzne druhy páleniek, klasické, s príchuťou chilly alebo sladkého drievka.
Dáni podávajú slané tartaletky plnené kuracím mäsom a špargľou či špinavé vajcia alebo skidne æg, ktoré sa podávajú s ražným chlebom.
Skidne æg tiež špinavé vajcia
Ingrediencie:
- 4 - 6 vajcia
- 2 lyžice masla
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 5 dl mlieka
- 1 lyžička horčičného prášku
- 2 - 3 polievkové lyžice hrubozrnnej horčice
- Soľ a korenie
- Slanina na ozdobenie
Postup:
- Najskôr uvaríme v hrnci všetky vajcia. Varíme cca 5 minút.
- V panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a horčičný prášok. Miešame, kým nevznikne hustá hmota.
- Následne po troškách prilievame mlieko a necháme dobre prevariť (musí sa variť, aby sa rozpustila múka).
- Medzitým nakrájame slaninu na kocky a opečieme ju na panvici.
- Do omáčky pridáme horčicu. Vzniknutú zmes za stáleho miešania necháme 5 minút variť.
- Dochutíme soľou a korením.
- Servírujeme vajcia rozkrojené napol s omáčkou, ražným chlebom a žeruchou.
- Na záver posypeme opečenou slaninou.
Zvyky: Veľkonočné detektívky a malí koledníci
Påskekrim, typické nórske veľkonočné krimi príbehy. Napínavé kriminálky počas sviatkov jari zaplavujú kníhkupectvo, trafiky, ale aj nórske televízne stanice. Počas sviatkov TV stanice vysielajú detektívne programy, ktoré Nóri milujú. Obľúbili si túto tradíciu natoľko, že sú krátke napínavé príbehy či hádanky vytlačené na škatuliach od mlieka. Počas raňajok lúštia tieto záhady a spoločne sa bavia.
Hon na čarodejnice je typický pre švédske dejiny. V období Veľkej noci si deti obliekajú kostýmy čarodejníc. Tváre si farbia na červeno a uväzujú si šatky okolo hlavy. V prevlekoch chodia od domu k domu, koledujú a za odmenu dostávajú maličkosti v podobe sladkostí.