Klasické grilovanie alebo sedenie pri ohni nie je prežitok. Väčšina z nás však nechce kopať nevzhľadné diery v zrelom trávniku alebo páliť krásny zelený trávnik. Vyskúšajte šikovného pomocníka - kovové ohnisko. Objavte jeho výhody.
1. Pohyblivosť
Nepochybne oceníte jednoduchú premiestniteľnosť. Hoci sú vonkajšie ohniská vyrobené z kovu, sú ľahké a ľahko sa prenášajú. K dispozícii je niekoľko veľkostí. Malé ohniská sa používajú najmä na balkónoch alebo na cestách, sú ľahké a ľahko sa s nimi manipuluje. Avšak ani veľké oceľové ohniská nie sú ťažké a ľahko sa s nimi manipuluje. Hmotnosť väčších ohnísk je približne 10-15 kg. Nohy konštrukcie sú zvyčajne úzke a robustné, takže nevytvárajú nevzhľadné stopy v trávniku.
2. Dostupnosť
Cena prenosných kovových ohnisok závisí od typu, veľkosti a hrúbky použitého materiálu. Najčastejšie používaným materiálom je oceľ, ktorá je pevná, ale ľahká. Malé krby vhodné na cesty nájdete od od 38 €, väčšie kusy okolo 130 €. Trh samozrejme ponúka ohniska v cenách vyšších až do 200 € a viac. Často ide o dizajnová ohniska so špecifickým tvarom. Pri výbere zvážte nielen cenu, ale aj spôsob použitia. Ak viete, že ohniska budete používať párkrát do roka, vystačíte si s menšou a lacnejšou verziou. Naopak, ak ho chcete používať naozaj často, vyberte si väčší za vyššiu cenu
3. Jednoduchý dizajn
Typický vzhľad symbolizuje kovová ohniska. Skladá sa z tela v tvare duhy a prídavných nôh. Často sa prirovnáva k známej panvici wok. V nádobe môžete ľahko rozložiť oheň, niektoré ohniská obsahujú aj mriežku a veko. Nenápadný dizajn a jednoduché línie sa dokonale hodia do každej záhrady. Nájdete tu však aj designierovské kúsky. Možno poznáte košová ohniska z televízie. Nevýhodou je vypadávanie horúcich uhlíkov. Je teda vhodný len na vonkajšie použitie. Menej často uvidíte štvorcové varianty a iné atypické tvary.
4. jednoduchá údržba
Ošetrovanie nie je zložité. Pravidelnú údržbu si vyžaduje iba rošt grilu, ktorý sa ľahko čistí hrubou kefou. Po každom použití je potrebné vyberať popol. Na konci sezóny odporúčame vyčistiť celé ohnisko od zvyškov a nečistôt. Pred začiatkom sezóny nechajte ohnisko horieť.
Na kovoch sa môže vyskytnúť menšia korózia. Odstráňte ich brúsnym papierom a vonkajšiu stranu ošetrite lakom odolným voči vysokým teplotám. Na vnútornú časť naneste potravinársky olej, aby ste zabránili korózii.